Loading Events

« All Events

Razstava sobnih rastlin, ananasovk in orhidej

1. januarja - 31. decembra

Razstava sobnih rastlin, ananasovk in orhidej

Ob tropskih lepoticah, ananasovkah in orhidejah, je v rastlinjaku na ogled izbor necvetočih rastlin, ki so zaradi atraktivnih barv in oblik listov priljubljene kot sobne rastline.
SOBNE RASTLINE

Sobne rastline so okrasne rastline, ki jih gojimo v posodah v notranjih prostorih. Izvirajo iz različnih območij, vse od deževnih pragozdov do puščav. Njihove potrebe so različne, zato je pri gojenju potrebno zagotoviti primerno nego in pogoje (temperaturo, svetlobo, vlago, primeren substrat itd.).

V zadnjem obdobju so sobne rastline pridobile na svoji priljubljenosti, saj lepšajo naše bivalne prostore, v njih čistijo zrak in lahko vplivajo na razpoloženje ljudi. V steklenjak smo umestili necvetoče rastline, ki se uporabljajo kot sobne rastline. Tekom leta bodo na ogled trije različni cikli rastlin, opremljeni z navodili za nego.
ANANASOVKE

Ananasovke ali bromelije so srednje velike lončnice z značilnim listnim lijakom in socvetjem na steblu. Domovina teh lončnic je srednja in južna Amerika. To so rastline pragozda, kjer živijo na vejah dreves. En listni lijak požene eno socvetno steblo, ki je zaradi barvastih listkov v okras še nekaj mesecev po tem, ko pravi cvetovi že davno odcvetijo. Matična rastlina ob strani požene »mladiče«, ko se ti okrepijo, »mati« propade. Spomladi, ko so »mladiči« že krepki, je čas za presajanje in razmnožitev.

Vabljeni k branju člankov:

– Cvetoče ananasovke,
– Guzmanije,
– Vriseje,
– Ehmeje,
– Tilandsije in
– Liliputanski ananas.
ORHIDEJE

Orhideje so v zadnjih dveh desetletjih postale splošno razširjene lončnice. Raznovrstnost barv in oblik navdušuje ljubitelje teh tropskih lepotic. Raznolikost na domači okenski polici je le drobec pestrosti rastlinske družine, ki ji pripisujejo več kot 30.000 vrst. Uspevajo v vseh delih sveta, razen na Antarktiki ter v večni zimi visokogorja. Mnogih vrst ne moremo gojiti doma, saj potrebujejo posebno tropsko klimo, ki pa jo lahko zagotovimo le v rastlinjakih. V steklenjaku ob pristavi poplava cvetov čisto zares nikoli ne izgine.

Plača se vstopnino v park

 

Organizer

Arboretum Volčji Potok
Phone
01 8312345
View Organizer Website

Drugo

Regija
Osrednjeslovenska
Občina
Domžale

Venue

Arboretum Volčji Potok
Volčji Potok 3
Radomlje, 1235 Slovenia
+ Google Map
Phone
01 8312345
View Venue Website