Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Povoščeni prtički

15. junija @ 10:00 - 14:00

10€
15.6.2024 Povoščeni prtički

Poletje je že skoraj tu in z njim izleti v naravo, čas piknikov, vrtnih zabav in veselja na prostem. Da bi ob teh dejavnostih svoje okolje ohranili čim bolj čisto in urejeno, pa se poskusimo letos odpovedati plastičnim zavitkom in folijam za enkratno uporabo. Raje uporabimo ročno izdelane povoščene prtičke, ki bodo z vami ostali vrsto let in ki poleg tega, da našo hrano ohranjajo svežo in čisto, s svojo lepoto vsakemu dogodku dodajo posebno vzdušje. V tekstilnem lab-u bomo izdelali prvi del okrasnega prtička za zavijanje hrane. Iz bombažne tkanine bomo urezali kvadrat, ki ga bomo kasneje zarobili z dekorativnim šivom na gospodinjskem šivalnem stroju ter narisali poljubno dekorativno borduro. Ta bo služila kot okvir naslednjim korakom, ki bodo sledili v zelenem lab-u; tam bodo udeleženci prave cvetlice odtisnili na svoj prtiček, s tehniko odtiskovanja s kladivom. S tem na material prenesemo naravne pigmente, ki na blagu pustijo barvna presenečenja. Svojo tekstilno kreacijo bomo premazali z mešanico čebeljega voska, jojobinega olja in smole, s tem bomo tudi zaščitili naravne pigmente da bodo le ti bolj obstojni. Poleg tega pa premaz omogoči da se blago zalepi in ohrani obliko, zato lahko vanj zavijemo živila, da ostanejo dalj časa sveža. Rezultat delavnice bo unikaten zaščitni povoščen prtiček. ki ga lahko znova in znova uporabimo za svojo malice.

Delavnica je primerna za mladostnike od 12. do 16. leta starosti, ki si želijo izdelati unikaten povoščen tekstilni prtiček (za sendviče, solate, sladice ipd.).

Predznanje ni potrebno. O mentorjih: Delavnico bosta vodila Sašo Jakob, mentor v Zelenem labu, študent biokemije, navdušen and povezovanjem znanosti in oblikovanja ter Vita Ivičić, mentorica v tekstilnem labu, mojstrica barvanja in tiskanja z barvnimi rastlinami in nasploh navdušenka nad naravnimi materiali.

 

Stroški Dogodka: 10,00 €

 

15.6.2024 Povoščeni prtički

 

Details

Date:
15. junija
Time:
10:00 - 14:00
Cost:
10€
Event Category:
Website:
https://www.center-rog.si/program/povosceni-prticki/

Organizer

Center Rog
Phone
+386 (0)1 320 56 10
View Organizer Website

Drugo

Regija
Osrednjeslovenska
Občina
Ljubljana
Za otroke
Prireditve za otroke

Venue

Center Rog
Trubarjeva 72
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map
Phone
+386 (0)1 320 56 10
View Venue Website