Loading Events

« All Events

  • This event has passed.
Serija dogodkov Serija dogodkov: Izdelajmo usnje iz kombuče

Izdelajmo usnje iz kombuče

11. julija @ 17:00 - 20:00

50€
13.6.2024 Izdelajmo usnje iz kombuče

Kombuča ni le osvežilni poletni probiotični napitek! Pri postopku pridelave kombuče, nastane celulozni material, bolje znan kot scoby. S primerno obdelavo dobi usnju podobne lastnosti. V takšni obliki ga lahko uporabimo za raznolike ustvarjalne projekte, kot je izdelava oblačil in modnih dodatkov, senčnikov za luči ali nakita. Biomateriali, kot je usnje scoby, ponujajo trajnostne alternative običajnim materialom. Pridobljeni so iz obnovljivih virov in biorazgradljivih procesov. S svojim zmanjšanim ogljičnim odtisom in potencialnimi koristmi za zdravje, biomateriali podpirajo prizadevanja za krožno gospodarstvo in okoljsko odgovorne prakse. Raziskave in razvoj na področju biomaterialov so ključnega pomena za reševanje izzivov trajnosti in spodbujanje bolj trajnostnega in družbeno odgovornega pristopa k snovanju in proizvodnji materialov. Na delavnici se bomo naučili kako s preprostim postopkom pripraviti kombučo in scoby, skupaj bomo načrtovali izdelke iz usnja in jih, ko scoby zraste, tudi izdelali.

 

Trajanje: 2x po 3 ure četrtek, 13. junij, od 17. do 20. ure četrtek, 11. julij, od 17. do 20. ure.

 

Na prvem srečanju bomo skupaj začeli s pripravo kombuče, se seznanili s procesom fermentacije in alternativnim usnjem scoby ter načrtovali naš končni izdelek. Drugo srečanje bo potekalo 1 mesec kasneje, ko bo scoby že dovolj zrasel, da bomo iz njega lahko ustvarjali izdelke, ki jih bomo na delavnici tudi izdelali.

Predznanje: NE, predznanje ni potrebno. Delavnica je namenjena odraslim, osveščenim posameznikom, ki jih zanima trajnostni razvoj in oblikovanje ter razvijanje in uporaba novih trajnostnih biomaterialov.

O mentorjih: Delavnico bo vodil Sašo Jakob, študent biokemije, ki želi raziskovati križišča znanosti in oblikovanja v vseh možnih oblikah. Maruša Ramšak, vodja zelenega laba, je biotehnologinja, ki je na Kemijskem inštitutu raziskovala na področju sintezne biologije. Obožuje naravo, rada vrtnari in je navdušena nad vsem fermentiranim.

 

Stroški Dogodka: 50,00 €

 

13.6.2024 Izdelajmo usnje iz kombuče

 

 

 

 

 

 

 

Details

Date:
11. julija
Time:
17:00 - 20:00
Serije:
Cost:
50€
Event Category:
Website:
https://www.center-rog.si/program/usnje-iz-kombuce-13-06/

Organizer

Center Rog
Phone
+386 (0)1 320 56 10
View Organizer Website

Drugo

Regija
Osrednjeslovenska
Občina
Ljubljana
Izobraževanja
Delavnice

Venue

Center Rog
Trubarjeva 72
Ljubljana, 1000 Slovenia
+ Google Map
Phone
+386 (0)1 320 56 10
View Venue Website