Nalaganje Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

3. SLOVENSKI in MEDNARODNI FESTIVAL DIVJE HRANE – FesDivjal 2024

27. septembra @ 13:00 - 29. septembra @ 18:00

27.9.2024 3. SLOVENSKI in MEDNARODNI FESTIVAL DIVJE HRANE - FesDivjal 2024

Med petkom, 27. 9. in nedeljo, 29. 9. 2024 vabljeni v idilično okolje neokrnjene narave zavarovanega območja Kozjanskega parka v svet užitnih in zdravilnih rastlin, gliv in vsega naravnega.

 

Zgodil se bo 3. SLOVENSKI in MEDNARODNI FESTIVAL DIVJE HRANE – FesDivjal 2024!

 

Na festivalu se bo v treh dneh zvrstilo izjemno število nabiralniških, kulinaričnih, fermentacijskih idr. izobraževalnih DELAVNIC renomiranih slovenskih strokovnjakov, otroških delavnic, na voljo bo bogata ponudba divje hrane izpod rok vrhunskih chefov in manjših ustvarjalcev, na travniškem prizorišču se bo zvrstilo veliko število STOJNIC

– butičnih eko divjih razstavljalcev iz cele Slovenije in gostov iz tujine.

Na voljo bo BREZPLAČNO KAMPIRANJE na festivalskem prizorišču. Dragocene jedi bodo tako ali drugače na voljo ves čas – vsi obroki. Hrana bo dosegala najvišje standarde kakovosti in zadoščala pogojem – lokalno, ekološko, divje, rastlinsko.

 

Rezervirajte svoj čas od petka do nedelje v osrčju slovenske divjine. Čemu?

Da se združimo z divjino, s prvobitnim instinktom, da obudimo tista stara znanja, veščine in jih združimo z nekaterimi novimi dognanji. Naj nam vse pride prav, kajti prihaja čas odgovorne in okusne samooskrbe; čas, ko tudi divja hrana dobi svoje mesto, ki si ga zasluži! Skupaj bomo s spoštovanjem spoznavali kaj vse nas obkroža, se učili kaj pomeni varovanje narave v vsakodnevnih navadah, kako pomemben je nabiralniški bonton, sočasno pa bomo hvaležno zaužili nekatere slastne priróde darove – tiste, ki jih je v samoniklem svetu v izobilju ter jih združevali z domačimi pridelki. T. i. invazivne rastline, pleveli … je vse to res težaven ”nebodigatreba”?

Stopimo kar nekaj korakov nazaj za en velik korak naprej in se spomnimo kako je, ko smo z nogami in rokami na tleh, z jezikom pa za zobmi, da znova slišimo utrip zemeljskega miru.

 

𝐏𝐑𝐎𝐆𝐑𝐀𝐌 𝐏𝐄𝐓𝐄𝐊 𝟐𝟕. 𝟗. 𝟐𝟎𝟐𝟒 13:00 – 16:00 Sklop strokovnih delavnic: dr. Katja Rebolj

– NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: Z divjimi rastlinami v kuhinjo dr. Tina Mele

– DELAVNICA IZDELAVE ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV: Aktualna domača lekarna Romina Pleško, Mirko Kunst

– GOBARSKA DELAVNICA: Znanje iz gozdov gre tudi pod pokrov Lovro Vehovar

– DELAVNICA NARAVNE GRADNJE: Zgraditi hišo iz lesa, ilovice, slame in živeti v njej?

 

17:00 URADNO ODPRTJE festivala in DIVJI MasterChef – Veliki šov trajnostne kuhinje DIVJI MasterChef v sodelovanju s tekmovalci in žiranti TV šova MasterChef Slovenija ter slovenskimi strokovnjaki na področju nabiralništva; otvoritev festivala z obiskom državnikov, mednarodnih gostov in odprtjem razstavnega prostora.

 

Večerni ogenj in glasba 𝐒𝐎𝐁𝐎𝐓𝐀 𝟐𝟖. 𝟗. 𝟐𝟎𝟐𝟒 8:00 – 11:00 Sklop strokovnih delavnic: Vita Matjac

– NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: Z užitnimi divjimi rastlinami v vsakdanje prehranjevanje Bojan Rot, Anja Rot, Mirko Kunst

– GOBARSKA DELAVNICA: Od gozdnega bontona do gobjega bonbona Aljaž Plankl, Dani Motaln

– PERMAKULTURNA DELAVNICA: Trajnostna zasaditev zemljišča z užitnim ekosistemom Andreja Papež Kristanc

– PLETARSKA DELAVNICA: “Naberi in spleti si svojo košar’co, ko polna je cvetja, jo daj na omar’co.” Tanja Gobec

– KUHARSKA DELAVNICA: Sezonska, lokalna, zdrava, raznolika, hitra in poceni = “brihtna kuh’na” 11:00 – 12:00 PREDAVANJE: Radi imamo naravo, ampak na sosedovem travniku Dušan Klenovšek, prof. bio., kem. 12:00 – 15:00 Sklop strokovnih delavnic: Karmen Gajšek

– NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: “Kje so tiste rožice, pisane in bele, moj’ga srca ljubice, na krožniku vesele?” Maria Ana Kolman

– FITOTERAPEVTSKA DELAVNICA: Preventiva in podpora pri zdravljenju – fito domača lekarna – fito prva pomoč Janez Jordan

– DELAVNICA NARAVNE GRADNJE: Možnosti sonaravnega gradbeništva na Slovenskem – iz naravnih materialov lahko naredimo “zlato” hišo Jernej Mazej

– DELAVNICA NARAVNEGA PRIDELOVANJA: Naravni rastlinski pripravki za zaščito pridelkov – zdrav in lep vrt Kata Laštro

– NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: “Zeliščna abeceda je na dlani. Črke preberi, zdravje ohrani!” 15:00 – 16:00 PREDAVANJE: Divje rastline med hrano in zdravili dr. Samo Kreft 16:00 – 19:00 Sklop strokovnih delavnic: Peter Zajc

– NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: “Preprosto in zdravo lahko je življenje, ko vključimo poleg še divje zelenje.” Dr. Ana Vovk Korže

– DELAVNICA NARAVNEGA PRIDELOVANJA: “Celostna samooskrba za vitalno življenje – kakšna in kako plodna je tvoja prst?” Darja Vrana

– DELAVNICA IZDELAVE ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV: “Prelivanje čarne in zdravilne moči okoliške narave v zvarke ta prave!” Nataša Sivec – DELAVNICA ZELIŠČNIH KOKTEJLOV: “Koktejl iz narave? Okusen, hranljiv, zdrav ali celo zdravilen? Na zdravje!” Katarina Alič Čretnik

– GOZDNA TERAPIJA: “Veličina in modrost dreves naj vstopi v nas, naj prebudi se Zemlje glas.” Večerna degustacija lokalnih eko vin in predstavitev sonaravnega vinogradništva ter vinarstva 19:30 Akustični koncert dela skupine MI2: DIMEK & KLARIČ 𝐍𝐄𝐃𝐄𝐋𝐉𝐀 𝟐𝟗. 𝟗. 𝟐𝟎𝟐𝟒 8:00 – 11:00 Sklop strokovnih delavnic: Robert Ivanc

– NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: “Ko zeliščarstvo in divja hrana postaneta kult ljubezni!” Zvone Černelič & Društvo Ajda Posavje

– DELAVNICA NARAVNEGA PRIDELOVANJA: Biodinamična znanja, veščine, preparati za zdravo pridelovanje hrane Uroš Švigelj

– FERMENTACIJSKA DELAVNICA: Osnove fermentacije, preverjenje metode za shranjevanje pijač in hrane Cvetka Avguštin, dr. med.

– GOZDNA TERAPIJA: Holističen pristop h preventivi, kurativi ali povezava z zdraviteljem gozdom 11:00 – 12:00 PREDAVANJE: Kaj nam ljudske pesmi povedo o prehrani naših prednikov? dr. Živa Fišer 12:00 – 13:30 Gost vrhunske divje kulinarike: Marko Pavčnik (Grad Pavus, Laško) Tukaj se bomo vsi udeleženci festivala lahko prosto pridružili slastnemu mojstrstvu Marka Pavčnika, katerega roke bodo vodile po poteh divjih rastlin in vrhunskih okusov lokalne rastlinske prehrane. 13:00 – 14:30 Predstavitev – otroci in njihovi dosežki na področju ekologije 14:30 – 17:30 Sklop strokovnih delavnic: Monika Stojc

– NABIRALNIŠKO-KULINARIČNA DELAVNICA: “Naj zdravja in okusa polna bo cajna, saj gozdna pojedina vedno je bajna!” Dr. Samo Kreft

– TERENSKA DELAVNICA O ZDRAVILNIH RASTLINAH: “Užitne, zdravilne, strupene rastline – kaj znanost pravi? Poskrbi, da vse bo pravilno v glavi.” Jelena Dimitrijević

– NUTRICIONISTIČNA DELAVNICA: Skrb zase – z zavestnim prehranjevanjem do zdravja Urška P. Iršič

– DELAVNICA ZA MAMICE: Naravno materinstvo in otroštvo? “Biti dobra in zadovoljna mama v sodobnem svetu zna biti izziv, naj doula nam da en dober odriv!” 18:00 Zaključek festivala

 

Program: https://slovenianwildfoodfestival.com/program/

 

– PRIJAVA NA DELAVNICE je nujna.

 

Tekom festivala se je možno udeležiti 6 različnih delavnic. Na prizorišču se bo možno last minute udeležiti le tistih vsebin, ki bodo še imele kakšno prosto mesto.

🌿 Between Friday, September 27 and Sunday, September 29, 2024, you are invited to the idyllic environment of the unspoiled nature of the protected area of ​​Kozjanski Park to the world of edible and medicinal plants, fungi and everything natural. There is the 3rd SLOVENIAN WILD FOOD FESTIVAL – FesDivjal 2024!

During the three days of the festival, an extraordinary number of WORKSHOPS of foraging – wild food, medicinal plants, fermentation, herbal medicine, first aid in the forest etc. and other valuable knowledge from our ancestors for a quality life and a green future. All will be lead by renowned Slovenian experts. There will be also workshops for children, a rich range of wild food from the hands of top chefs and smaller creators, a large number of stalls – boutique eco-wild exhibitors from all over Slovenia and from the foreign lands – will be lined up at the idyllic venue. FREE CAMPING will be available at the festival site and food will be always possible to get. All food will be local, organic – ECO and wild – harvested, plant-based. Reserve your time from Friday to Sunday in the heart of the Slovenian wilderness. Why?

To unite with the wild, with the primal instinct, to revive those old knowledge, skills and combine them with some new findings. Let everything go well for us, because the time of responsible and delicious self-care is coming; a time when even wild food gets the place it deserves!

Together, we will learn with respect what surrounds us, we will learn what it means to protect nature in our daily habits, how important collecting etiquette is, and at the same time we will gratefully consume some of nature’s delicious gifts – those that are abundant in the lonely world, and combine them with domestic products. T. i. invasive plants, weeds… You don’t know what meaning they have and what to do with them? Let’s take quite a few steps back for one big step forward and remember what it’s like when we are with our feet and hands on the ground, in silence, to hear the beat of earthly peace again.

 

The program content: https://slovenianwildfoodfestival.com/program/

 

Prizorišče dogodka: Sadovnjak Kozjanskega parka, Gradišče 22, 3257 Podsreda

Email – Organizator: info@slovenianwildfoodfestival.com

Spletna stran – Dogodka: https://slovenianwildfoodfestival.com/

 

Stroški Dogodka: Vstop prost, z izjemo prijave na strokovne delavnice

 

Podrobnosti

Začetek:
27. septembra @ 13:00
Konec:
29. septembra @ 18:00
Kategoriji Dogodek:
,
Spletna stran:
https://slovenianwildfoodfestival.com/

Drugo

Regija
Savinjska
Občina
Kozje
Prireditve
Festivali
Izobraževanja
Delavnice

Prizorišče

Sadovnjak Kozjanskega parka
Gradišče 22
Podsreda, 3257 Slovenia
+ Google Zemljevidi
Telefon
051245731
Poglej Prizorišče spletno stran